Blogg

Reflektioner efter 4 dagar i Almedalen.

Olof Palme kunde inte sitta still under sin semester på Gotland, så han styrde upp ett lastbilsflak som han klev upp på och höll tal. Det här var 1968 och inte mycket av den socialminimalismen finns kvar. Idag är politikerveckan en festival där politiker, intresseorganisationer och allmänheten kan träffas under en vecka. Det är rosémingel och flärd, men även djupa samtal om hur vi ska utveckla det land vi lever i. Högt och lågt, alltså.

Under veckan har jag besökt 3-4 seminarier per dag och lyssnat till fackpampar, podcastare, undersköterskor och personer inom försvarsmakten. Jag har även försökt hitta bra koncept som fått besökarna att haja till och bli intresserade.

Fackförbundet Kommunal har under veckan byggt upp ett litet minigym i sitt tält där man får prova på hur tung en åtta timmars arbetsdag för en undersköterska är, komprimerat till ett sexton minuters pass. Kön ringlade sig lång, och detta var ett av de tydligaste och enklaste koncepten i Almedalen. Bra gjort Kommunal!

Ett av mina favoritseminarier var det när Johanna Jönsson, riksdagsrepresentant för Centern, och Patrik Andersson från Somalia Bandy (känd från filmen Trevligt folk), diskuterade hur allmänheten kan arbeta med integrationen av flyktingar. Det viktiga är att ”göra något”. Om alla vi kan hjälpas åt och skapa ett varmt välkommande för människor som bokstavligt talat gått genom helvetet så kommer vi enkelt få nya grannar och vänner. Man kan besöka ett flyktingboende och dricka kaffe, anordna en middag, ordna en brännbollsturnering eller bara stanna på tunnelbanan och prata lite. Det viktiga är att inte ha ett vi-och-dom-tänk. Under de trettio minuter seminariet pågick blev man varm i hjärtat och inspirerad.

De som stack ut mest i folkmassorna var de personer som kom från organisationen KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. Med tröjor med starka färgglada tryck med budskapet ”Statligt knark är fortfarande knark” vimlade de runt. De delade även ut pilleraskar med fyra tabletter i, lika många som en ung missbrukare får varje dag mot sitt missbruk, ofta Subutex. Man blir påverkad av dessa piller och Missbruksutredningen vill att att fler ungdomar ska få piller mot missbruk. KRIS vill att ungdomarna ska få hjälp att sluta knarka. De piller KRIS delade ut var dock mintpastiller.

Efter fyra dagar lämnade jag Almedalen för 2015, men ser redan fram emot nästa år. Man fylls av energi och får nya sätt att se på olika saker. Inspiration helt enkelt.

IMG_2636
Vill du veta mer om det du precis läste om, eller vad Bob kan göra för dig? Kontakta oss redan idag på 08-643 21 21 eller skicka ett mail här!