Bob reklambyrå logotyp

Union to Union

Union to Union

Union to Union samarbetar med fackliga organisationer över hela världen och stöttar på plats – genom 103 fackliga utvecklingsprojekt i ett nittiotal länder.

Union to Union arbetar för goda arbetsvillkor, demokrati, en rättvis fördelning av resurser och hållbar utveckling. Det gör de genom att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och styrkan i att organisera sig fackligt för att tillsammans öka var och ens möjlighet till försörjning. Medlemmar i Union to Union är LO, TCO och Saco.

Om uppdraget

Side by Side är en kampanj som Bob Reklambyrå fick i uppdrag att ta fram till Union to Union, en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar för goda arbetsvillkor, demokrati, en rättvis fördelning av resurser och hållbar utveckling. Medlemmar i föreningen är LO, TCO och Saco.

Kampanjen Side by Side går ut på att ställa människor som har samma jobb bredvid varandra. Det mesta har de gemensamt. Samma arbetsuppgifter, samma utbildning. Den stora skillnaden är att de jobbar i olika delar av världen. Under olika villkor. Med olika löner. Och olika rätt att organisera sig.

Side by Side uppmärksammades också i årets upplaga av Almedalen. Man gick runt i Visby och fotograferade personer som fick hålla upp en skylt med Side by Side. Bilderna publicerades på Instagram.

Ikea-varuhuset i Kuala Lumpur har funnits i nära 15 år och det har inte alltid varit lätt för arbetstagarna att göra sina röster hörda. Men efter ett ledningsbyte så lossnade det och ett kollektivavtal kunde undertecknas.

På York Farm i Zambia finns grönsaksplantage, ros- odlingar och en paketeringsfabrik. En stor arbetsgivare. Arbetstagarna jobbar åtta timmar om dagen, sex dagar i veckan. Lönerna är låga, cirka 400 kronor i månaden, trots att sektorn räknas som en av de mest riskfyllda. Här drivs ett projekt med målet att minska arbetsplats- olyckorna och förhandla fram bättre kollektivavtal

Post- och telefacket i Elfenbenskusten, SYNAPOSTEL-CI, har skapat en tydlig social dialog mellan regeringen och arbetstagarna. Tack vare det har många förbättringar genomförts menar Monique Koudo som är ordförande för kvinnokommittén.

Läs mer om Union to Union