Bob reklambyrå logotyp

Pagekit

pagekit

För strax över ett år sedan började jag snegla lite på en nykomling i CMS-jungeln, nämligen Pagekit. Ett modernt och modulärt Open Source CMS skrivet i PHP, byggt med Symfony och Vue.js. Då hade YOOTheme, som ligger bakom Pagekit, precis släppt den första alpha-versionen av systemet.

Sedan dess har Pagekit genomgått en rejäl transformation och klivit in i beta-fasen. Stora delar av systemet är omgjort, och dokumentationen har blivit bra mycket bättre, om än fortfarande något skral. Jag fick nyligen chansen att testa systemet ”in action” i samband med bygget av Heart Of Stones nya hemsida som använder Pagekit som CMS.

Pagekit försöker vara ett CMS som platsar i ungefär samma nisch som WordPress, alltså för små till medelstora webbsiter. Men till skillnad från WordPress så är Pagekit byggt från grunden upp med moderna komponenter och praxis, samtidigt som det är designat för att vara ett modulärt CMS medans WordPress från början bara var tänkt som en bloggplattform.

CMS står för Content Management System, alltså ett system för att hantera innehåll. Nu för tiden är det vanligare med siter som har unik struktur i innehållet och det finns många olika sätt att strukturera layout och uppbyggnad på. Detta gör att det är av stor vikt att ett CMS är enkelt att bygga ut och skräddarsy efter sitens behov och det är just här som Pagekit kommer in i bilden. I grund och botten är Pagekit nämligen ett ramverk för att bygga CMS-funktioner i. Inte ens hanteringen av sidor och inlägg är egentligen inbyggd, utan följer med som förinstallerade moduler.

Ramverket tillhandahåller den grundfunktionalitet som i princip alltid behövs, så som ett användarvänligt adminstrationsgränssnitt med inloggning, databashantering, routing, mediehantering, osv. Dessutom finns en inbyggd marknadsplats där det går att ladda ner och installera tilläggsmoduler och designteman.

Pagekit har dock fortfarade en lång väg att gå innan det på allvar kan konkurera med en mogen plattform som WordPress. Inte minst när det kommer till tillgängligheten av plugins och designteman som är nästintilll oändlig till WordPress. Men om communityt kring Pagekit fortsätter växa stadigt de kommande åren så har det helt klart en stor potential!